Forum Skautów Europy

Forum Dyskusyjne Skautów Europy w Polsce

www.fse.pl - zmiany

Sprawy dotyczące funkcjonowania strony skauci-europy.pl oraz forum.skauci-europy.pl. Pomysły, uwagi, propozycje... A także pomoc dla początkujących użytkowników.

Postprzez Karol Czachorowski » 19 sie 2007, 22:49

Moim skromnym zdaniem miejsce na serwerze fse powinny otrzymywać strony, które cieszą się jakimś wyższym poziomem. Jeśli będzie to miejsce udostępniane na lewo i na prawo nic dobrego to chyba nie przyniesie... Choć - z drugiej strony - uwaga, żeby można było się kontaktować bezpośrednio z administratorem i to on mógł rozstrzygać sprawę, jest chyba dość słuszna.
Karol Czachorowski
uczestnik
uczestnik

Postprzez Paweł Biskupski » 20 sie 2007, 00:29

Zgadzam się z Karolem, śmieciowisko łatwo jest zrobić a doświadczenie mówi że jak się coś dostaje za darmo to się o to najczęściej nie dba. Więc fse.pl dla każdego to chyba nie jest do końca rozwiązanie.

Z drugiej strony myślę że poprzeczka przyznawania takiej domeny nie powinna być wysoka, z resztą strony jednostek które są w tej chwili w sieci są na całkiem niezłym poziomie dlatego ja bym się wstrzymał tylko dla tych które są "w przygotowaniu" albo brak na nich aktualizacji.

Problem bardziej leży w gestii wytypowania osoby która by to wszystko nadzorowała (pilnowała porządku) tzw. administratora :?

Co do domeny nazwa.fse.wroc.pl, to do tej pory założeniem było przyznawanie domeny i serwera i innych suwenirów dla zainteresowanych jednostek z środowiska dolnośląskiego. Nie widzę problemu jeżeli ktoś z zewnątrz będzie chciał się podłączyć. Jeżeli chodzi o rejestrowanie to faktycznie u nas to trwa dość szybko, ale brał bym poprawkę na ten jeden dzień. :shock:
prawdziwy programista wiesza się razem z programem... :P
Paweł Biskupski
obserwator
obserwator

Postprzez bpi » 20 sie 2007, 11:39

To raczej oczywiste ze nieracjonalne byłoby zakładanie kont na lewo i prawo. Przyznaniem serwera lub nie rzeczywiscie powinien zając sie administrator i wtedy problem z głowy i nikt do nikogo nie miałby pretensji. A wtedy może administratorzy takich słabych www zaczeliby pracowac nad swoimi stornami...

PS. Apropo domeny fse.wroc.pl to mowie to czego sama doswiadczyłam:)
a jeszcze kiedyś stanie najlepszy z moich dni...
bpi
moderator
moderator

Jednostka: 4. Gromada Uboczańska św. Teresy z Lisieux, KEW
funkcja: Akela
Stopień: samarytanka

Postprzez Michał Kuczaj » 23 sie 2007, 21:22

fse.wroc.pl
"(...) w końcu każdy chciałby być z Wrocławia" :)
Войска специального назначения
Michał Kuczaj
moderator
moderator

Postprzez leopard » 26 sie 2007, 21:45

> co do domeny fse.wroc.pl
po pierwsze, uważam, że ta nazwa jednoznacznie kojarzy sie ze środowiskiem wrocławskim. po drugie, uważam że tak długie adresy jak pięcioczłonowe, są mało atrakcyjne i nikt (spoza srodowiska wrocławskiego) nie bedzie sobie zawracał głowy zeby miec dluzszy adres tylko po to zeby miec w nim fse...

> co do domeny fse.pl
albo po raz kolejny spotykamy sie z faktem niedokładnego czytania albo ktoś chciał dodać gratisowo serwer do domeny fse.pl :wink: pisałem o samej domenie (ew. moze to byc nawet przekierowanie :!: z subdomeny fse.pl), a nie o miejscu na serwerze. to faktycznie byłby szalony pomysł...

tyle :roll:
leopard
bywalec
bywalec

Jednostka: 3. Drużyna Radomska
funkcja: drużynowy
Stopień: HO

Postprzez Karol Czachorowski » 27 sie 2007, 08:24

leopard napisał(a):> co do domeny fse.pl
albo po raz kolejny spotykamy sie z faktem niedokładnego czytania albo ktoś chciał dodać gratisowo serwer do domeny fse.pl :wink: pisałem o samej domenie (ew. moze to byc nawet przekierowanie :!: z subdomeny fse.pl), a nie o miejscu na serwerze. to faktycznie byłby szalony pomysł...

Jak dla mnie to na jedno nie wychodzi. Nie chodzi o to ile takie strony "zjedzą" pamięci na serwerze, ale że jeśli chcemy "firmować" pewne strony oficjalną domeną Stowarzyszenia, to musi to być coś naprawdę porządnego - i nie chodzi tu o względy typowo praktyczne (np. miejsce na serwerze), ale o wizerunek Stowarzyszenia, nazwijmy go "zewnętrznym wizerunkiem".
Karol Czachorowski
uczestnik
uczestnik

Re:

Postprzez Marcin Zakaszewski » 26 paź 2010, 22:33

Karol Czachorowski napisał(a):Jak dla mnie to na jedno nie wychodzi. Nie chodzi o to ile takie strony "zjedzą" pamięci na serwerze, ale że jeśli chcemy "firmować" pewne strony oficjalną domeną Stowarzyszenia, to musi to być coś naprawdę porządnego - i nie chodzi tu o względy typowo praktyczne (np. miejsce na serwerze), ale o wizerunek Stowarzyszenia, nazwijmy go "zewnętrznym wizerunkiem".
Marcin Zakaszewski
stały bywalec
stały bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Skauci-europy.pl i forum.fse.pl - pomoc i pomysły